HABER


TurSEFF – İş Bankası işbirliğinde yeni bir kilometre taşı

21.05.2020


İş Bankası ve TurSEFF işbirliğinde yeni bir başarı hikayesine daha imza atılarak ilk çatı tipi güneş enerjisi santrali (GES) yatırımı finanse edilmiş oldu.

Uşak’ta hayata geçirilen ve TurSEFF kapsamında değerlendirilerek TurSEFF anlaşmalı bankalarından İş Bankası tarafından finansman sağlanan çatı GES projesi, Türkiye’nin önemli gıda firmalarından biri olan Dorte Gıda A.Ş.’ye ait soğuk hava deposunun çatısına kurulacak ve 862 kW’lık bir güce sahip olacak. 

Mayıs 2019’da güncellenerek yeniden yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği sayesinde önü açılan çatı tipi GES yatırımlarıyla artık işletmeler ve kamu kurum ve kuruluşları çatılarına kurdukları güneş enerjisi sistemleri ile kendi ihtiyaçları olan elektriği üretiyorlar ve ürettikleri ihtiyaç fazlası elektriği şebekeye satarak ek bir gelir elde edebiliyorlar. Yönetmelik çıktıktan kısa bir süre sonra inisiyatif alarak bu alanda ürün geliştiren İş Bankası ve TurSEFF işbirliğinde hayata geçirilen ilk çatı tipi GES yatırımı olma özelliği taşıyan proje ile hem güneş kaynağından üretilen elektrikle ülke ekonomisine katkı sağlanacak, hem de temiz enerji sayesinde sağlanacak 393 ton CO2eş emisyonu azalımı ile iklim değişikliğinin olumsuz etkileri bertaraf edilmiş olacak.

Çatıdan gelen temiz enerji

Çatı tipi GES tesislerinin en önemli avantajı, enerjinin kaynağında üretimi ve tüketimi sağlanarak şebeke üzerindeki yükün hafifletiliyor olması. Ayrıca elektriğin üretildiği kaynaktan tüketileceği yere iletimi ve dağıtımı sırasında oluşan kayıp maliyeti de en aza iniyor. Bütün bu faydalarının yanı sıra, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından yeşil teknolojilerin geliştirilmesi ve finanse edilmesi amacıyla başlatılan bir program olan TurSEFF açısından çatı tipi GES projeleri, ‘temiz enerji’ bilincinin firma, kuruluşlar ve bireyler bazında yaygınlaşmasına ve temiz enerji konseptinin sahiplenilmesine yol açtığı için de öncelikli alanların başında geliyor.

TurSEFF ve Güneş

2010 yılında faaliyete başlayan TurSEFF’te ilk günden beri fonların en yoğun olarak kullanıldığı alan güneş enerjisi oldu. Güneş enerjisi sektörünün hareketlenmeye başladığı 2014 ve 2015 gibi yıllarda arazi tipi lisanssız GES yatırımlarının neredeyse %70’i TurSEFF tarafından fonlanmıştı. TurSEFF’in arazi tipi GES’lerde göstermiş olduğu bu başarının benzeri bir pazar dönüşüm etkisini şimdi de çatı tipi GES yatırımlarında göstermesi bekleniyor. Mahsuplaşmanın önünü açan yeni yönetmelik gibi düzenlemeler piyasanın büyümesine katkı sağlarken, TurSEFF de temiz enerjiye yönelik yatırım yapan firma ve kurumları destekleyerek enerji piyasamızın ‘temiz enerji’ dönüşümüne katkı sağlamaya devam edecek.

Rakamlarla Soğuk Hava Deposu Çatı GES Projesi

Yüklenici: Asunim Türkiye

Proje yeri: Dorte Gıda A.Ş. Soğuk Hava Deposu, Uşak

Proje tarihi: 2020

Teknoloji: Çatı tipi GES / Fotovoltaik

Kurulu Güç: 862 kW

Elektrik üretimi: Yılda 1032 MWh

Sağlanan CO2eş emisyonu azalımı: Yılda 393 ton CO2eş


Hizmet Talep Formu

Fikrinizin çevreci bir yatırıma dönüşmesi için tıklayınız.

Yenilenebilir Enerji ve Kaynak Verimliliği Kredi İstatistikleri

Başlangıçtan Bugüne

14

faaliyet süresi (yıl)
 

2820

finanse edilen projeler

847

milyon Avro değerinde finansman
 

1194

bin hanenin
yıllık elektrik tüketimine denk enerji tasarrufu sağlandı

1334

bin otomobilin karbon emisyonunun önüne geçildi

762

MW kurulu yenilenebilir enerji gücü

Büyümeye devam ediyor!

TurSEFF Bileşenleri

Geliştiren
Finanse Eden
Destekleyen