HABER


TurSEFF – Aklease işbirliğinde yeni bir kilometre taşı

22.03.2021


Aklease ve TurSEFF işbirliğinde yeni bir başarı hikayesine daha imza atılarak ilk çatı tipi güneş enerjisi santrali (GES) yatırımı finanse edilmiş oldu.

Çelik imalatında Türkiye’nin önemli firmalarından biri olan Gülermak’ın İzmir Aliağa OSB’deki fabrika çatısına kurulacak ve 2,64 MW’lık bir güce sahip olacak çatı GES projesi, TurSEFF kapsamında değerlendirilerek TurSEFF anlaşmalı finans kurumlarından Aklease tarafından finanse edildi.

Aklease ve TurSEFF işbirliğinde hayata geçirilen ilk çatı tipi GES yatırımı olma özelliği taşıyan proje hem ekonomik hem de çevresel avantajlarıyla ön plana çıkıyor. Projede üretilen elektrik enerjisi ülke ekonomisine katkı sağlarken, elde edilen temiz enerji sayesinde 1.168 ton CO2eş emisyon azalımı sağlanması hedefleniyor.

Çatıdan gelen temiz enerji

Çatı tipi GES tesislerinin en önemli avantajı, enerjinin kaynağında üretimi ve tüketimi sağlanarak şebeke üzerindeki yükün hafifletiliyor olması. Ayrıca elektriğin üretildiği kaynaktan tüketileceği yere iletimi ve dağıtımı sırasında oluşan kayıp maliyeti de en aza iniyor. Bütün bu faydalarının yanı sıra, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından yeşil teknolojilerin geliştirilmesi ve finanse edilmesi amacıyla başlatılan bir program olan TurSEFF açısından çatı tipi GES projeleri, ‘temiz enerji’ bilincinin firma, kuruluşlar ve bireyler bazında yaygınlaşmasına ve temiz enerji konseptinin sahiplenilmesine yol açtığı için de öncelikli alanların başında geliyor.

TurSEFF ve Güneş

2010 yılında faaliyete başlayan TurSEFF’te ilk günden beri fonların en yoğun olarak kullanıldığı alan güneş enerjisi oldu. Güneş enerjisi sektörünün hareketlenmeye başladığı 2014 ve 2015 gibi yıllarda arazi tipi lisanssız GES yatırımlarının neredeyse %70’i TurSEFF tarafından fonlanmıştı. Aylık mahsuplaşmanın önünü açan yeni yönetmelik gibi düzenlemeler çatı GES piyasasının büyümesine katkı sağlarken, TurSEFF de temiz enerjiye yönelik yatırım yapan firma ve kurumları destekleyerek enerji piyasamızın ‘temiz enerji’ dönüşümüne katkı sağlamaya devam ediyor.

Rakamlarla Gülermak Çelik Çatı GES Projesi

Yüklenici: Asunim Türkiye

Proje yeri: Gülermak Çelik Konstrüksiyon San ve Tic A.Ş. Fabrika çatısı, İzmir

Proje tarihi: 2020

Teknoloji: Çatı tipi GES / Fotovoltaik

Kurulu Güç: 2,64 MW

Elektrik üretimi: Yılda 3.243 MWh

Sağlanan CO2eş emisyonu azalımı: Yılda 1.168 ton CO2eş


Hizmet Talep Formu

Fikrinizin çevreci bir yatırıma dönüşmesi için tıklayınız.

Yenilenebilir Enerji ve Kaynak Verimliliği Kredi İstatistikleri

Başlangıçtan Bugüne

14

faaliyet süresi (yıl)
 

2820

finanse edilen projeler

847

milyon Avro değerinde finansman
 

1194

bin hanenin
yıllık elektrik tüketimine denk enerji tasarrufu sağlandı

1334

bin otomobilin karbon emisyonunun önüne geçildi

762

MW kurulu yenilenebilir enerji gücü

Büyümeye devam ediyor!

TurSEFF Bileşenleri

Geliştiren
Finanse Eden
Destekleyen